Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: παράνομες με ευθύνη της δημοτικής αρχής!


Δημοτική αρχή ….. «επικίνδυνη» παιδική χαρά ???

√ 116 παιδικές χαρές στην Κεφαλονιά  θεωρούνται παράνομες, ακατάλληλες και επικίνδυνες για τα παιδιά, γιατί  η Δημοτική αρχή δεν φρόντισε να εξασφαλίσει «πιστοποιητικό καταλληλότητας».

 √ 116 παιδικές χαρές στην Κεφαλονιά πρέπει να διακόψουν ΣΗΜΕΡΑ την λειτουργία τους γιατί η Δημοτική Αρχή αδιαφόρησε για την εφαρμογή του Νόμου !

Καλοκαιράκι! Τα σχολεία έκλεισαν και τα παιδιά έχουν άφθονο ελεύθερο χρόνο.. Να κάνουν τι? Τα  παιδιά των μικρών ηλικιών λατρεύουν να παίζουν στις παιδικές χαρές, εκεί γνωρίζονται με άλλα παιδιά , διασκεδάζουν, μαλώνουν, γεννιούνται φιλίες. .. Η παιδική χαρά είναι η ανακούφιση της μαμάς αλλά και της γιαγιάς.. Μόνο που στην Κεφαλλονιά οι παιδικές χαρές είναι η αγωνία και ο εφιάλτης των γονιών..  
  Αυτό το άρθρο είναι κατά.. παραγγελία! Γονείς και γιαγιάδες εκφράζοντας την αγανάκτησή τους, τις καταγγελίες τους, τις διαμαρτυρίες τους για την παιδική χαρά της γειτονιάς τους , μας οδήγησαν σε αυτή την έρευνα με τα ανήκουστα συμπεράσματα:
  Οι παιδικές χαρές της Κεφαλονιάς θεωρούνται  παράνομες και πρέπει να κλείσουν σύμφωνα με τη τελευταία νομοθεσία..  
Οι ταμπέλες του Δήμου που αναγράφουν «με ευθήνη (ανορθόγραφα μάλιστα) των συνοδών, είναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ .  
Aν η δημοτική αρχή πιστεύει ότι με τις ταμπέλες «καθάρισε», πλανάται..
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και το έχουν αφήσει στη τύχη του για να φθάσουμε σήμερα , καλοκαίρι, που στα χιλιάδες παιδιά της Κεφαλονιας  απαγορεύεται να παίζουν στις παιδικές χαρές γιατί  δεν έχουν αυτό το σήμα:

Πως έχει το θέμα «παιδική χαρά»

Σύμφωνα με το υφιστάμενο από το 2019 θεσμικό πλαίσιο καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων, η διαδικασία πιστοποίησης της καταλληλότητάς τους και τα αρμόδια όργανα ελέγχου.
  Με το αρχικό πλαίσιο προβλέφθηκε επίσης μεταβατικό διάστημα προκειμένου οι Δήμοι να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές τους στις τιθέμενες προδιαγραφές έως την 31/12/2012.
  Η παραπάνω προθεσμία παρατάθηκε το 2013 έως τις 31/12/2014, όμως
μετά το τραγικό συμβάν σε λούνα παρκ του Δήμου Αργυρούπολης – Ελληνικού τον Απρίλιο του 2014 περιορίστηκε το καταληκτικό διάστημα εντός του οποίου οι υφιστάμενες παιδικές χαρές έπρεπε να προσαρμοστούν στις τιθέμενες προδιαγραφές στις 30/6/2014 «ούτως ώστε οι παιδικές χαρές που δεν θα ανταποκρίνονται τελικά σε αυτές να τεθούν εκτός λειτουργίας…»
  Με τη λήξη της προθεσμίας στις 30/6/2014, δεν δόθηκε νέα παράταση, με αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να αναγκαστούν να πιστοποιήσουν τις παιδικές χαρές, άλλοι να τις κλείσουν και άλλοι (όπως ο Δήμος Κεφαλονιάς) να συνεχίζουν να τις λειτουργούν με κουτοπονηριές μεταθέτοντας την ευθύνη στους γονείς….. σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
  Εν τω μεταξύ τον Ιούλιο του 2014 το Υπουργείο τροποποίησε το θεσμικό πλαίσιο υποχρεώνοντας τους Δήμους να πιστοποιήσουν με ειδική διαδικασία τις παιδικές χαρές και μέχρι τότε να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Η πιστοποίηση των παιδικών χαρών στο Δήμο Κεφαλονιάς

  Στο Δήμο Κεφαλονιάς συντάχθηκε κατ’αρχήν μελέτη προς το τέλος του 2014 με τίτλο «Εργασίες αξιολόγησης από διαπιστευμένο φορέα, της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ασφάλειας των παιδικών χαρών του Δήμου Κεφαλλονιάς» και γράφτηκε στον προϋπολογισμό πίστωση 24.354 ευρώ.
Από κει και πέρα απολύτως τίποτα !!!

 Ληξούρι 



Η υποχρέωση του Δήμου Κεφαλονιάς στα μικρά παιδιά και τους γονείς τους ….. έληξε εκεί !!!

Το ποσόν πού δεσμεύτηκε δεν είχε καμία κίνηση το 2014.
Η μελέτη για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών το πιθανότερο είναι μέχρι σήμερα να μην έχει ανατεθεί.
Και στον προϋπολογισμό του 2015 γράφτηκε ποσόν 24.000 ευρώ με τον τίτλο «Εργασίες αξιολόγησης για την ασφάλεια των παιδικών χαρών» το οποίο όμως μέχρι και το Μάιο δεν έχει καμία κίνηση.

Λεφτά για τις παιδικές χαρές δεν υπάρχουν όχι όμως και για …τα κουφώματα του Δημαρχείου !!!

  Οι αιτιάσεις από δημοτικούς παράγοντες πως το κόστος πιστοποίησης είναι μεγάλο και δεν υπάρχουν λεφτά, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν απηχούν την επίσημη θέση της δημοτικής αρχής γιατί μιλάμε για άγνοια κινδύνου παίζοντας με τις ζωές των παιδιών, την ίδια ώρα που σπαταλείται δημοτικό χρήμα από δω και από κει (π.χ. για κουφώματα στο παλιό δημαρχείο, για άσκοπα ταξίδια αιρετών, για επιλεκτικές  επιχορηγήσεις, για αμφιβόλου νομιμότητας δαπάνες σε εργολάβους προκειμένου να προσληφθεί προσωπικό κ.λ.π.), ενώ ο Δήμαρχος διακηρύσσει πως ο Δήμος έχει αποθεματικό 4 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνουμε ότι πέντε χρόνια τώρα κανένα πρόγραμμα δεν αξιοποιήθηκε από το Δήμο για τις παιδικές χαρές, αντίθετα μάλιστα παιδικές χαρές που είχαν κατασκευαστεί με όλες τις προδιαγραφές και θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν (όπως στον παιδικό κήπο και στα Λυκιαρδοπουλάτα στο Αργοστόλι) αφέθηκαν στην τύχη τους και καταστράφηκαν.

 ΠΟΡΟΣ 

…. «με ευθύνη των συνοδών» και ξεμπερδέψαμε !!!

Και ενώ θα έπρεπε ο Δήμος Κεφαλονιάς να έχει πιστοποιήσει τις παιδικές χαρές μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014, γύρω στο Νοέμβριο 2014 σε κάθε παιδική χαρά του Αργοστολίου κυρίως , όχι στα χωριά,  εμφανίστηκαν δύο προειδοποιητικές πινακίδες (η μία φαίνεται  ότι δεν έφτανε….). Η μια πινακίδα στο Αργοστόλι  από το Δήμο Κεφαλονιάς και η άλλη …. από την Τοπική Κοινότητα Αργοστολίου με το ίδιο περιεχόμενο (και τα ίδια ορθογραφικά λάθη)  λες και είναι δύο διαφορετικοί θεσμοί !!!

  Οι πινακίδες λένε:

«Αναστέλλεται η λειτουργία της παιδικής χαράς μέχρι πιστοποίησης».

  Και αφού παρατίθεται η σχετική νομοθεσία με υπογράμμιση, προφανώς για να τονιστεί το περιεχόμενο, αναφέρεται:

  «Τυχούσα χρήση των οργάνων της παιδικής χαράς από παιδιά γίνεται με ευθύνη των συνοδών τους».

 ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, Περιφερειακός 




Ψάξαμε τη σχετική νομοθεσία και στην παρ. 2 άρθρο 10 της Υπ. Αρ. 28492/2009 Υ. Α. (ΦΕΚ 931/2009Β΄) που αναφέρεται μάλιστα στις πινακίδες, ορίζεται ότι:

«Αν διαπιστωθεί ότι μια παιδική χαρά λειτουργεί χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας, τότε, η ανωτέρω Επιτροπή διακόπτει τη λειτουργία αυτής σύμφωνα με τα ανωτέρω, έως ότου αυτό εκδοθεί» !!!

Πουθενά η σχετική Υπουργική Απόφαση δεν μιλάει για «αναστολή» λειτουργίας της παιδικής χαράς, που στα απλά Ελληνικά σημαίνει ….. «προσωρινή διακοπή», αλλά για «διακοπή» της λειτουργίας της παιδικής χαράς !!!

Ο Δήμος Κεφαλονιάς λοιπόν όχι μόνο δεν διέκοψε τη λειτουργία των μη πιστοποιημένων παιδικών χαρών, αλλά ειδικά στις παιδικές χαρές του Αργοστολίου ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ (πουθενά στη νομοθεσία δεν αναφέρεται κάτι σχετικό) συνεχίζει τη λειτουργία τους αναθέτοντας την ευθύνη «στους συνοδούς των παιδιών» !!

Άρα μιλάμε για ευθεία παράβαση της νομοθεσίας που ενδέχεται να επιφέρει σοβαρότατες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος των των υπευθύνων όταν μάλιστα επίκεντρο της αυθαιρεσίας είναι  τα παιδιά !!!

  Η πρόσφατη  δήλωση του αρμόδιου για τις παιδικές χαρές αντιδημάρχου Σπύρου Ματιάτου (θέλουμε να πιστεύουμε από άγνοια του συνόλου του θεσμικού πλαισίου) σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι ξαφνικά αυτό επιβλήθηκε με πρόσφατη εγκύκλιο του σημερινού Υπουργού Εσωτερικών ήταν αν μη τι άλλο ατυχής αφού ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα.

Είπαμε….. για πολλά ίσως φταίει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι πάντως γιατί δεν έχουν πιστοποιηθεί οι παιδικές χαρές του Δήμου Κεφαλονιάς….

 ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ 



Ποιος έχει την ευθύνη για την πιστοποίηση ;

  Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι ποιος διαπιστώνει αν μία παιδική χαρά λειτουργεί χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας;

Η νομοθεσία είναι σαφής:

  Αρμόδια είναι η Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας η οποία ορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ως έργο έχει «την πιστοποίηση της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας των παιδικών χαρών κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 9 και 10  της αριθμ. 28492/2009 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών (ΦΕΚ 931/2009Β΄)». 

  Πράγματι όπως αναφέρεται και στις πινακίδες η Επιτροπή αυτή που ορίστηκε το 2013 με Πρόεδρο τον αντιδήμαρχο Σπύρο Ματιάτο (αναπληρωματικός ο επίσης αντιδήμαρχος Παπαδάτος Νίκος) και μέλη δύο μηχανικούς του Δήμου, φέρεται να έχει πάρει την 29391/2014 απόφαση.

Τι λέει η απόφαση δεν γνωρίζουμε.

  Αυτό όμως που γνωρίζουμε και το αναφέραμε ήδη, είναι πως ΟΛΕΣ οι παιδικές χαρές στην Κεφαλονιά (γύρω στις 116) λειτουργούν ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ παρότι δεν είναι πιστοποιημένες.
Πως στο Αργοστόλι ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ενημερώνονται από την δημοτική αρχή οι συνοδοί των παιδιών πως με ευθύνη τους γίνεται η χρήση των οργάνων των παιδικών χαρών.

Και πως από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Δήμος Κεφαλονιάς έχει πιστοποιημένες τις παιδικές χαρές που λειτουργούν στο νησί.    

 ΡΑΤΖΑΚΛΙ 

 ΣΚΑΛΑ 

Η εγκύκλιος Βούτση εκθέτει τη δημοτική αρχή
Και για να προλάβουμε μία νέα «ανακοίνωση» του Μεγάρου ότι όλα αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας και των «εμμονών» του Kefaloniapress, πριν 20 ημέρες, στις 22 Μαΐου 2015, ο Υπουργός Εσωτερικών Κ. Βούτσης κάλεσε τους δήμους μέσω επείγουσας εγκυκλίου που στάλθηκε ηλεκτρονικά (το πιθανότερο γιατί νέο τραγικό συμβάν συνέβη αυτή τη φορά σε παιδική χαρά μη πιστοποιημένη στα Ιωάννινα)  «να σφραγίσουν ή να ξηλώσουν τις επικίνδυνες παιδικές χαρές στους χώρους αρμοδιότητας τους εφόσον δεν έχουν λάβει την προβλεπόμενη από τον νόμο πιστοποίηση» !!!
Αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να έχει κάνει από τις 30/6/2014 ο Δήμος Κεφαλονιάς (και όλοι σαν αυτόν Δήμοι στην Ελλάδα) σύμφωνα με το νόμο και όχι ανεύθυνα να τοποθετούνται παράνομες πινακίδες που μεταθέτουν την ευθύνη της δημοτικής αρχής …. στους γονείς των παιδιών.

Ίσως από κεκτημένη ταχύτητα η δημοτική μας αρχή έκανε αυτό που συνηθίζει, για τίποτε να μην ευθύνεται αυτή, αλλά για όλα να φταίνε …. οι προηγούμενοι και οι άλλοι, και ας διανύει το 5ο έτος της θητείας της !!
Και το «χαστούκι» στους δημοτικούς μας άρχοντες έρχεται στον επίλογο της εγκυκλίου, λες και ο Υπουργός γνωρίζει τις επικίνδυνες κουτοπονηριές της δημοτικής αρχής στην Κεφαλονιά:

«Σε περίπτωση ατυχήματος σε παιδική χαρά, η οποία δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ο οικείος δήμος ουδόλως αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η παιδική χαρά δεν διαθέτει πιστοποίηση και η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων ή των συνοδών των ανηλίκων» !!!!

Αυτά λέει ο Υπουργός και εκθέτει ανεπανόρθωτα τη δημοτική αρχή.

Και κάτι τελευταίο: Προχθές σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο δημοσιογράφο Σάκη Βούτο ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αργοστολίου κ. Λούκας Νιφοράτος δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη της πιο πάνω Υπουργικής εγκυκλίου !!! Αν είναι δυνατό 20 ημέρες μετά την έκδοσή της ο αρμόδιος για το Αργοστόλι παράγοντας της δημοτικής αρχής να μην γνωρίζει τίποτα. Και το κυριότερο, ενώ με έπαρση κριτίκαρε τους πάντες και τα πάντα (ξεχνώντας βέβαια την προσωπική του πολιτική διαδρομή), έδειξε να αγνοεί πως οι πινακίδες που έχουν αναρτηθεί από το Δήμο και τον ίδιο είναι παρά το νόμο.
Επίσης στην ίδια εκπομπή ο αντιδήμαρχος κ. Ματιάτος έδειξε να έχει άγνοια κινδύνου για το τι τον περιμένει έτσι και συμβεί κάτι κακό και κυρίως  έδειξε να αγνοεί (;) πως βάση της νομοθεσίας (παρ. 2 άρθρο 10 της Υπ. Αρ. 28492/2009 Υ. Α. (ΦΕΚ 931/2009Β) η Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας της οποίας προεδρεύει υποχρεούται να διακόψει τη λειτουργία μιας παιδικής χαράς που λειτουργεί χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας, έως ότου αυτό εκδοθεί.

Συμπέρασμα; Ολες οι παιδικές χαρές της Κεφαλονιάς πρέπει να σταματήσουν την λειτουργία τους ΣΗΜΕΡΑ, καθώς είναι επικίνδυνες και ακατάλληλες για τα παιδιά επειδή η δημοτική αρχή δεν φρόντισε να  εξασφαλίσει «πιστοποιητικό καταλληλότητας»..
 Λοιπόν? 
Ποιος αμφισβητεί  ότι αυτή η δημοτική αρχή είναι μια…. «επικίνδυνη» παιδική χαρά ???

Ο Δημότης


Πάμε μια βόλτα σε κάποιες παιδικές χαρές της Κεφαλονιάς!

 √  στο Αργοστόλι 



 √ στο Ληξούρι 


√ στην Σκάλα και στο Ρατζακλι:
οι τοπικές κοινότητες έχουν εντοπίσει το πρόβλημα, ο Δήμος όχι!

 Απόσπασμα

Από το πρακτικό της με αριθμό  5/2014 συνεδρίασης του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Σκάλας.
ΑΡΙΘ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ: 10/2014 
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
 <Συμπλήρωση Δελτίων Παιδικών Χαρών Τ/Κ Σκάλας> 
       
      Στην Σκάλα και στα γραφεία της Τοπικής Κοινότητας, σήμερα την 17η του μήνα Ιουλίου  2014, ημέρα της εβδομάδας Πέμπτη και ώρα 08:30, ήλθε σε συνεδρίαση του συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Σκάλας, μετά από σχετική πρόσκληση του Προέδρου προς καθένα από τους συμβούλους και σύμφωνα με τις διατάξεις του κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων.
      Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 3 μελών ευρέθηκαν  παρόντα  και τα 3 μέλη, ήτοι:
Παρόντες:
1) ΤΡΑΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ
2) ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
3) ΤΣΙΜΑΡΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ 
     Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το3ο θέμα  της ημερήσιας διάταξης ανέφερε ότι, σύμφωνα με το αριθ. 30571/01-7-14 έγγραφο του Δήμου, με το οποίο μας διαβιβάστηκαν  Δελτία προς συμπλήρωση για τις Παιδικές Χαρές, έχω προβεί στις σχετικές ενέργειες και θα παραδώσω τα δελτία στην Δημοτική Ενότητα.

Επί του θέματος  αυτού  θέλω να σημειωθεί ότι για την παιδική χαρά στον οικισμό Ρατζακλί δεν μας έχει αποσταλεί δελτίο και να γίνει γνωστό ότι συνορεύει με τον κεντρικό δρόμο προς Αργοστόλι, που είναι ταχείας κυκλοφορίας, επίσης στερείται περίφραξης για προστασία των παιδιών.
     Και κάλεσε το συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.
     Μετά από διαλογική συζήτηση το συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του και την εισήγηση του Προέδρου.
                                      Ομόφωνα  Αποφασίζει
     Ζητείται από τις υπηρεσίες του Δήμου να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για κάλυψη των  ελλείψεων, όπου υπάρχουν,  έτσι ώστε, να συμπληρωθούν οι  προϋποθέσεις  για την νόμιμη και ασφαλή  λειτουργία των παιδικών χαρών για τις οποίες διαβιβάζονται  τα δελτία τους.
     Να εξεταστεί το θέμα της παιδικής χαράς στον  οικισμό  Ρατζακλί,  για την οποία δεν έχει σταλεί σχετικό δελτίο  και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες  ενέργειες  για την ασφαλή και νόμιμη ή μη συνέχιση της λειτουργίας της.

   Αυτή η απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό:  10/2014.
Γι αυτό συντάχθηκε το πρακτικό αυτό και υπογράφεται ως ακολούθως:
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    ΤΑ ΜΕΛΗ
        (υπογραφές)
Ακριβές Απόσπασμα

Σκάλα, 17/7/2014

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΤΡΑΥΛΟΣ

http://newsskala.blogspot.gr

βίντεο:

  


Πατήστε κάθε σύνδεσμο για να δείτε αναλυτικό φωτογραφικό υλικό:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου