Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Εφτά νέα προγράμματα ΟΑΕΔ για την απασχόληση

Ενίσχυση της απασχόλησης με 7 προγράμματα, θα επιδιώξει να πετύχει το υπουργείο Εργασίας, μέσω των οποίων αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 140 χιλιάδες άνεργοι. Το κόστος αυτών των προγραμμάτων είναι λίγο πάνω από €600 εκατ..

Τα προγράμματα αυτά που αναμένονται να ‘τρέξουν’ έως το τέλος του 2014, είναι:

• Το πρόγραμμα στήριξης 38.000 ανέργων ηλικίας 25 ως 29 ετών. Αυτό το πρόγραμμα, λειτουργεί μέσω Voucher (επιταγής κατάρτισης) και προσφέρει στους ωφελούμενους τόσο θεωρητική εκπαίδευση 100 ωρών συνολικά, όσο και πρακτική άσκηση έως 5 μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
• Στις αμέσως επόμενες ημέρες, θα τεθεί σε διαβούλευση ένα αντίστοιχο του προηγούμενου, πρόγραμμα, που θα αφορά νέους ανέργους ηλικίας 18 ως 24 ετών.
• Πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης ανέργων άνω των 29 ετών. Το πρόγραμμα θα αφορά 16.000 θέσεις εργασίας και θα περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική κατάρτιση που συνολικά θα φτάνει έως 5 μήνες.
• Πρόγραμμα κοινωφελούς 5μηνης εργασίας για 50.000 ανέργους. Το πρόγραμμα ξεκινάει τον Σεπτέμβριο και αμείβει με €450 μηνιαίως.
• Λειτουργία περιφερειακών μηχανισμών υποστήριξης μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.). Το πρόγραμμα στοχεύει να προσφέρει απασχόληση σε 6.500 ανέργους, σε θέσεις εργασίας που αφορούν στην κοινωνική οικονομία.
• Ειδικό πρόγραμμα για 15.000 ανέργους που θα απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα, σε πεδία – αιχμές της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η πληροφορική, η αγροτική παραγωγή κ.α..
• Πρόγραμμα Youth Guarantee, για ανέργους ηλικίας έως 24 ετών. Το πρόγραμμα αυτό θα ωφελήσει 8 χιλιάδες νέους και αναμένεται να ξεκινήσει κατά τον Δεκέμβριο.
Στόχος της πολιτείας είναι οι θέσεις που δημιουργούνται μέσω των προγραμμάτων, να καταστούν κατά το δυνατόν, μόνιμες και πλήρους απασχόλησης. Αυτό είναι και το «στοίχημα» στο υπουργείο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, είναι απλώς ημίμετρα που δεν αντιμετωπίζουν τίποτα ουσιαστικά, όταν απλώς προσφέρουν εργασία μόνο για λίγο χρόνο, έχοντας μάλιστα ένα αρκετά υψηλό κόστος.
Μέχρι σήμερα, αντίστοιχα προγράμματα, δεν κατάφερναν να ξεπεράσουν το 20% στη δημιουργία μόνιμων θέσεων απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου